Koreansk Middag
- 3 polkabetor (à ca 80 g)
- 1/2 msk japansk soja
- 1/2 msk risvinäger
- 1/2 tsk honung
Furikakekrydda
- 1/2 noriark
- 1 tsk vita sesamfrön
- 1 tsk svarta sesamfrön
- 1/2 tsk flingsalt
- Skala och skär polkabetorna i så tunna skivor som möjligt med potatisskalare eller osthyvel.
- Lägg upp skivorna på ett stort fat.
- Blanda soja, risvinäger och honung till en vinägrett.
- Ringla vinägretten över betorna. Låt stå och dra minst 15 minuter.
- Furikakekrydda: Smula noriarket och blanda med sesamfrön, salt och socker.
- Strössla över furikakekryddan.
- 1 stor gurka (à 450 g)
- 1 tsk salt
- 1 liten morot
- 3 salladslökar
- 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
- 1 vitlöksklyfta
- 1 msk fisksås
- 1/2 msk paprikapulver
- 1 tsk chiliflakes
- 1/2 msk socker
- Skiva gurkan tunt. Lägg den på ett fat. Strö över saltet.
- Skala och skär moroten i tändstickstunna stavar.
- Skär salladslök och chili i tunna skivor. Skala och finriv vitlöken.
- Rör ihop vitlök, fisksås, paprikapulver, chiliflakes och socker till en paste i en liten bunke.
- Torka av gurkan med hushållspapper.
- Blanda gurka, morot, salladslök och chili väl med pasten. Låt dra 15 minuter före servering.
- 1 1/2 kg salladskål
- 1 1/2 dl salt
- 250 g rättika
- 2 msk finriven färsk ingefära
- 3 msk pressad vitlök
- 3 dl finhackad purjolök
- 5 msk chilipeppar
- 1 msk socker
- 1 msk fisksås
- Halvera salladskålen på längden.
- Lägg kålen med snittytan upp i en stor bunke. Strö salt över och mellan bladen.
- Häll på vatten så att det täcker. Lägg på en tallrik eller ett lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
- Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Låt rinna av i ett durkslag.
- Skala och strimla rättikan mycket fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipeppar, socker och fisksås.
- Fördela blandningen ordentligt mellan bladen och runt kålen.
- ”Tvinna” de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med tättslutande lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Ställ därefter in den i kylen 5–7 dagar.
- 1 tsk jäst
- 1/2 tsk socker
- 2 msk vatten
- knappt 3 dl vetemjöl
- 1 dl mjölk
- 3/4 dl farin- eller råsocker
- 1/4 tsk kanel
- olja till stekning
- Rör ut jästen och socker i vattnet. Låt stå en kvart. Sikta ned mjölet i en bunke och tillsätt mjölken och jästblandningen. Täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar.
- Blanda socker och kanel. Dela degen i fem delar med oljade händer. Platta ut en degbit i handen, lägg på knappt en matsked av fyllningen och nyp ihop degen ordentligt till ett knyte. Upprepa med resten av degbitarna.
- Platta ut varje degknyte till en ca 7 mm tjock pannkaka. Stek i neutral olja tills de får fin färg på båda sidor. När du vänder pannkakan, platta gärna ut den lite extra. Men var försiktig så att den inte spricker