Halv åtta hos mig: Kina - recepten


 
Lathund för kinesisk måltid:
Består av många smårätter som står på bordet. Minst så många som man är personer.
Varje person har en skål med ris vid sig.
Man dricker grönt te, fruktjuice eller öl till maten. Jag serverade även vatten.


Vårrullar ca 40 st

2 msk ingefära
5 dl olja till fritering
4 vitlöksklyftor
100 g selleristjälkar
200 g fläskfärs
200 g vitkål
4 msk kinesisk soja
45 st filodegsark 12x12 cm
20 g glasnudlar
100 g shiitakesvampar

Häll kokande vatten över nudlarna och låt dem stå 3-4 min. Sila av vattnet och spola dem i kallt vatten. Klipp dem i mindre bitar.
2. Hacka vitlök, vitkål, svamp, selleri och ingefära mycket fint, gärna i matberedare. Fräs alltsammans tillsammans med färsen i olja. Tillsätt socker och soja. Låt puttra tills det blir mjukt. Tillsätt nudlarna.
3. Lägg ut vårrulleark några i taget med ett hörn mot dig. Lägg på 1 msk fyllning och vik ihop.
4. Hetta upp olja i en kastrull till ca 160°, Fritera några åt gången ca 4 min, vänd dem en gång under tiden. Servera med dipsås.

 



Stekt fisk med spenat 6 port
300 g vit fisk
1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
2 vitlöksklyftor 
2 msk rapsolja 
400 g fryst, tinad bladspenat 
1 tsk sesamolja 
1 tsk risvinäger 
1 tsk kinesisk soja 
2 krm salt 
4 ägg 
1 1/2 msk ketjap manis 

Skär chilin i tunna skivor. Skala och riv vitlöken.
Stek fisken i hälften av oljan i en het stekpanna på båda sidor tills den är gyllenbrun. Lägg upp på ett fat. 
Tillsätt chili och vitlök i samma panna, stek tills det börjar få färg, ca 1 minut. Tillsätt spenaten och stek ytterligare ca 6 minuter. 
Blanda ner sesamolja, vinäger och soja. Krydda med salt. 
Stek äggen på ena sidan i resterande olja i en annan panna. 
Lägg upp spenaten på ett fat, fördela fisken och äggen över. Ringla över ketjap manis och strö över salladslök





Sötsur dippsås
1 lime 
1 dl hoisinsås 
1/2 tsk sambal oelek 
1 tsk japansk soja 
1 msk sesamfrön 

Sötsur dippsås: Riv skalet av limen och pressa ur saften. Blanda skal och saft med hoisinsås, sambal oelek, soja och sesamfrön i en skål. 
Servera filodegsrullarna med råkostsalladen, ris och dippsåsen.






Marinerad gurksallad
1 gurka (à ca 300 g)
1 tsk salt 
150 g sockerärter 
2 msk risvinäger 
1/2 tsk sambal oelek 
1/2 tsk sesamolja 
1 tsk kinesisk soja 
1 tsk rostade sesamfrön 
2 msk rostad lök 

Skär gurkan i 2 cm tjocka skivor. 
Blanda gurkskivorna med saltet i en bunke, låt stå 1 timme i rumstemperatur.
Koka upp vatten i en kastrull och lägg ner sockerärterna. Låt koka ca ½ minut. Häll av i ett durkslag och spola med kallt vatten tills sockerärterna är kalla. Skär dem i tunna strimlor tvärsöver.
Lägg gurkan i ett durkslag, skölj av och krama försiktigt ut vätskan. 
Rör ihop risvinäger, sambal oelek, sesamolja, socker och soja. Blanda med gurka och sockerärter. Lägg upp på ett fat. Strö över sesamfrön och rostad lök




Lyckokakor 30 st
4 äggvitor 
2 1/2 dl strösocker 
75 g smör 
2 dl vetemjöl 
1/2 dl majsstärkelse 
1 tsk vaniljsocker 
finrivet skal av 1 citron 
rapsolja till plåten

Sätt ugnen på 175°C. Skriv meddelanden på långsmala pappersremsor.Smörj en plåt noga med rapsolja.
Vispa äggvitorna till fast skum med elvisp.
Tillsätt sockret och fortsätt vispa till en fast maräng, ca 5 minuter.
Smält smöret i en kastrull. Blanda samman mjöl, majsstärkelse och vaniljsocker. 
Rör ner smöret och de torra ingredienserna i marängsmeten.
Klicka ut ca 1 msk smet per lyckokaka på plåten med minst 10 cm mellanrum. Stryk ut till jämna rundlar, ca 7 cm i diameter. Gör bara några kakor åt gången.
Grädda i mitten av ugnen tills kanterna börja få färg, 6–8 minuter.
Nu gäller det att vara flink i fingrarna. Ta upp en kaka i taget med hjälp av en stekspade och lägg med ovansidan nedåt på en kökshandduk. 
Lägg i ett meddelande och vik kakan dubbel. Böj sedan kakan över kanten på ett glas eller en skål.
Låt kakorna svalna. Förvara torrt



Kyckling i toritillabröd a´la Peking 4 port

1/2 purjolök 
1/2 gurka 
500 g kycklinglårfilé 
1 msk rapsolja 
1 msk sesamolja 
1 tsk flytande honung 
8 små tortillabröd 
2 msk rostade sesamfrön 
1 dl hoisinsås 
salt och peppar 

Ansa och skär purjolöken i strimlor. Dela gurkan på längden, kärna ur och skär i strimlor.
Skär kycklinglårfiléerna i strimlor.
Stek kycklingen i oljan i en stekpanna, ca 5 minuter. Tillsätt sesamolja och honung.
Smaka av med salt och peppar.
Bjud kycklingen i varma tortillabröd med purjolök, gurka och sesamfrön. Ringla över hoisinsås





Söt och het dipsås 4 port

3 msk färskpressad limejuice (eller blanda lime, apelsin och citron)
1/2 dl japansk soja 
1 msk hackad koriander 
1/2 urkärnad, hackad chilifrukt 
honung 
sesamolja 

Blanda limejuice (eller blandat lime, apelsin och citron), japansk soja, koriander och chilifrukt.
Smaka av med honung och någon droppe sesamolja. Låt stå och dra en stund. Dippa färska eller friterade vårrullar
 


Kokosmousse med färsk frukt 6 port

2 gelatinblad 
2 dl kokosmjölk 
2 äggulor 
4 dl vispgrädde 
300 g blandad färsk frukt; ananas, apelsin, melon, kokos

Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten ca 5 minuter.
Koka upp kokosmjölken. Ta från värmen.
Krama ut vattnet ur gelatinbladen. Rör ner dem i kokosmjölken. Låt stå 30 minuter.
Vispa ägg och socker pösigt. Vispa grädden fast. 
Rör ner kokosmjölken i äggblandningen. Vänd försiktigt ner grädden. 
Fördela smeten i 8 glas eller skålar. Låt stå i kylen minst 6 timmar.
Skala och skär frukten i ca 2 cm stora bitar.
Toppa kokosmoussen med färsk frukt och garnera ev med thaibasilika
 
 
 
Recept | |
Upp
hittarecept.se