Inte det och inte det!

Chiapudding på kokosmjölk och hemmagjord granola
 
Jag försöker att hela tiden göra bra kostval och äta bra mat, dels för att hålla vikten men också för att hålla en god hälsa och för att kroppen ska vara pigg och frisk framförallt inuti men även utanpå. Med tanke på hur kosthållningen generellt ser ut i samhället så innebär det uteslutning av en hel del saker. Jobbigt, krångligt och besvärande tycker många. 
 
Inte alls, säger jag! Idag skulle det kännas mer konstigt att äta en bit sockerkaka än att inte göra det. Din livsstil och tankesätt förändras efter ett tag och det blir lika naturligt som vad som helst. Och man mår så himla bra, något som låter klyschigt och som man inte tänker på förrens man provar.
 
 
Plättar utan både socker och gluten. Det blir inte som de med vetemjöl men det är en vanesak och en prioritering, jag tycker inte det är värt för min kropp att äta sådant.
 
Socker
Att socker inte är bra för kroppen vet nog de flesta. De kallas det vita giftet och hade klassats som en drog som det kommit till Sverige idag. Bara det räcker för att inte vilja äta det. Socker och gluten är det jag har störst no-no mot.
 
Gluten

Gluten är protein som finns i vete, korn och råg. Det är inflammatoriskt och ökar på inflammtioner i kroppen.
Man kan även få ont i kroppen pga gluten.
Många är känsliga för gluten utan att vara intoleranta mot det. Då får man magproblem; uppsvälldhet, diarré, magplågor osv. Gluten påverkar också näringsupptaget i kroppen.
 
 
Smoothie gör jag på sojamjölk, mandel- eller kokosmjölk 
 
Laktos
Mjölkprodukter med laktos är till för kalvarna. De är mycket större och har starkare nedbrytningsförmåga än vi människor som kan få ont i magen, uppsvälldhet, astma, koncentrationssvårigheter och huvudvärk m.m.
 
Det stämmer inte heller att det hjälper mot benskörhet då Sverige är ett av de länder som har högst benskörhet. Jämför med Asien där det knapt dricks mjölk alls och de knappt vet vad benskörhet är. Finns det inte kalcium i kroppen plockas istället kalken i benstommen upp och därmed minskar bentätheten vilket visar att mjölk oftast faktiskt ger svaga ben.
 
 
Rött kött
Rött kött har en negativ inverkan på hälsan och immunförsvaret, cancerrisken ökar bland annat.
Det påverkar också miljön på ett icke-hållbart sätt. 
Sedan kan vi ju var och en tänka på hur man mår och känner sig när man ätit en blodig biff vs. en vegetarisk sallad...
 
Sedan är jag inte alls vegetarian, jag äter skolmaten (vi måste ha den bästa skolmaten i Sverige) och det är väldigt mycket kött, hemma däremot äter jag knappt kött alls.
 
 
 
 
Recept | |
Upp
hittarecept.se