Rabarberkaka med crumble

 
Bjöd på måndagsfika idag på mötet och det blev en knäckig rabarberkaka med extra allt; sirap, muscovadosocker. Men skippade nötterna för allergiker men de blir lite knaprigt och gott om man tar i dem.

Kaka

6 msk mjölk

2 ägg

1 tsk vaniljsocker

1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

2 dl strösocker

1 tsk bakpulver

100 g smör, rumsvarmt

(50 g hasselnötter, hackade)

Crumble

50 g smör

0,5 dl strösocker

0,5 tsk vaniljsocker

2 msk ljust moscovadosocker

1,5 dl vetemjöl

Fyllning

225 g rabarberstjälkar

2 msk vetemjöl

0,5 dl strösocker

 

1. Smält smöret till crumblen i en kastrull. Tillsätt strösocker, vaniljsocker samt moscovadosocker och rör ihop.

2. Töm över i en skål, tillsätt mjölet och rör ihop till en smulig massa. Ställ åt sidan, gärna i kylskåp.

3. Sätt ugnen på 175°.

4. Skär rabarberstjälkarna i 2 cm långa bitar. Lägg dem i en skål och blanda med 2 msk vetemjöl och 0,5 dl strösocker. Låt stå i ca 15 minuter, men blanda runt några gånger under tiden.

5. Blanda mjölk och ägg i en skål. Blanda i en annan skål vaniljsocker, mjöl, socker och bakpulver. Tillsätt smöret till mjölblandningen och vispa med elvisp ihop till en smulig deg.

6. Vänd ner hasselnötter, havregryn och äggblandningen. Rör till en slät smet.

7. Häll kaksmeten i en smord form, ca 24 cm i diameter. Lägg rabarberfyllningen ovanpå. Ta fram crumblen och strö över kakan.

8. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Prova om kakan är klar med en sticka.

Recept | |
#1 - - ɑ n n i k ɑ:

Gott!

Svar: :) när man har färska rabarber får man ju passa på att göra något smarrigt!
Linda Blad

Upp
hittarecept.se