Chokladmoussetårta med kanderade rosenblad

DU BEHÖVER

CHOKLADBOTTEN
2 ägg
3 1/2 dl socker
1,8 dl vetemjöl
5 msk kakao
1 1/2 krm salt
125 g smält smör

PANNA COTTA PÅ VIT CHOKLAD
5 dl grädde
50 g socker
1/2 vaniljstång
3 gelatinblad
200 g vit choklad

CHOKLADMOUSSE
300 g mörk choklad
6 äggulor
6 äggvitor
3/4 dl socker
1 1/2 tsk citronsaft
7 1/2 dl grädde, lättvispad

Portioner
1 tårta

Tårtan görs med fördel ett par dagar i förväg. Förvara tårtan i frysen, ta ut den ur springformen i fryst tillstånd, lägg upp den på fat och låt den tina där.

Chokladbotten:
Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en form med löstagbar kant. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda ner de torra ingredienserna och det smälta smöret. Häll smeten i formen. Grädda i cirka 30-35 minuter. Låt svalna.

Panna cotta på vit choklad:
Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Koka upp grädde, socker och vaniljstång; låt stå och dra bredvid spisen cirka 10 minuter. Koka upp igen och smält i gelatinet och den vita chokladen. Mixa slätt. Fyll panna cottan i en rund form som har mindre diameter än den som används till botten. Ställ i frysen så att den stelnar och blir som en stor »puck«. Gör moussen under tiden.

Chokladmousse:
Smält chokladen till 55°. Vispa äggvita, citronsaft och socker till en styv maräng. Vispa ner äggulorna i chokladen, en i taget. Blanda först ner grädden i chokladen, lite i taget; här krävs eventuellt att man vispar lite försiktigt för att det inte ska bli några chokladklumpar. Vänd därefter ner den styva marängen försiktigt med slickepott till en slät mousse. Ta bort kanten på formen med chokladbottnen i, diska den ren och sätt tillbaka den. Fyll på med hälften av moussen. Ta ut panna cottan ur frysen och ta ut »pucken« ur formen; spola lite varmt vatten på den så lossnar den lättare. Placera pucken i formen på moussen, täck sedan över med resterande mousse. Stryk slätt med en platt kniv eller slickepott. Ställ i kyl eller frys.

Mitt liv | |
Upp
hittarecept.se