Koreansk Middag

_MG_7710 Det koreanska köket är färggrant, smakrikt och varierat. Och det tillhör troligen världens mest hälsosamma med grönsaker, lite och magert kött. Olika rätter sägs ha olika egenskaper: lugnande, uppiggande eller stärkande. Maten är inte särskilt fet och utgörs till stor del av grönsaker. Jämför den inte med thailändsk eller vietnamesisk mat som ofta är en stor tallrik med nudlar, wokade grönsaker och kött i fet sås eller sky. En koreansk måltid består i regel alltid av mindre sidorätter och en huvudrätt. En av dessa sidorätter är alltid kimchi som är ett måste för koreaner. Sedan serveras även en huvudrätt som antingen består av kött eller fisk. Denna serveras gärna på en bordsgrill (typ raclette) Annars har man inga serveringsskedar utan alla vid bordet använder sina egna ätpinnar som man tar med sig när man är bortbjuden. Endast riset äts med vanliga matskedar. _MG_7724Små koreaner Luftiga, ljusa frallor som man självklart kan göra till vanliga frallor. 25 gram färsk jäst 1 dl mjölk 30 gram mjukt smör 0,5 tsk bakpulver 0,25 tsk salt Ca 3 dl vetemjöl Smula jästen i en bunke, värm mjölken till ca 37 grader och häll över jästen för att lösa den. Tillsätt det mjuka smöret och rör om. Rör ner salt och bakpulver och arbeta till sist in mjölet, gärna med maskin. Låt degen arbetas i ca 10 minuter, du ska få en smidig deg som precis släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa i bunken täckt med plastfolie till dubbel storlek. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8 bitar. Rulla dem till släta bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt nu ugnen på 175 grader, jag använde varmluft. Pensla med vatten och nyp två öron på varje sida. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter och låt svalna. Måla med pastafärg på en liten pensel._MG_7705Äggrullar 4 port 8 ägg 4 msk mjölk salt, peppar 1 zuccini 1/2 rödlök 1 chili Vispa ihop ingredienserna. Blanda i grovriven zuccini, hackad lök och chili. Häll ut äggblandningen på ett bakplåtspapper och grädda på 200 grader i 6-8 minuter. Rulla ihop med hjälp av bakplåtspappret medan den fortfarande är varm. Låt svalna och skär sedan i 2 cm breda bitar och servera ljumma eller kalla._MG_7691 Lökringar 1 lök fiberhusk 1 ägg Mandelmjöl Salt, vitlökspulver Deodoriserat kokosfett el olja att steka i Skör löken i ringar. Vispa samman ägget i en skål. Mixa mandelmjöl, salt och vitlökspulver i en separat skål. Smält kokosfettet i en stekpanna på medelhög värme. Det ska vara mycket fett. Vänd runt lökringarna i först fiberhusken, sedan ägget och sedan i mandelmjölet. Se till att ringarna täcks ordentligt. Stek lökringarna på bägge sidorna tills de blir gyllengula. Var försiktig så inte mjölet lossnar. Lägg ringarna på hushållspapper och låt rinna av. _MG_7693 Dukningen präglas av att man inte har en egen tallrik som man lägger upp maten på, utan man serverar i gemensamma mindre skålar. Jag hade dock tallrikar då jag antog att det ev. skulle bli vissa protester mot att slabba i samma skålar... Lathund för en koreansk måltid: Varje person har en egen skål med ris, en skål med tunn soppa och ätpinnar. Flera sidorätter och ju fler, desto finare middag. En huvudrätt med fisk eller kött Ett glas och en kanna vatten står alltid framme, man kan även dricka Soju till som är en koreansk alkoholhaltig dryck (finns att beställa på Systemet) _MG_7712Koreanska pannkakor 8 st 8 ägg 1/2 dl majonnäs salt, peppar Valfri fyllning: ex. 1 burk böngroddar, 1 chili, sesamfrön och grovhackade jordnötter som steks Vispa ihop smeten, stek pannkakor, ca 12 cm i diameter. Fyll med den stekta fyllningen och vik dubbla. Sprinkla över en sås som du blandar ihop: saft av 1 citron 1,5 msk sesamolja 1 msk vinäger 1-2 msk soja 2 tsk riven ingefära 1/2 riven chili 1-2 pressade vitlöksklyftor 1/2 tsk salt _MG_7694 Koreansk soppa 8 port 2 gula lökar 1/2 purjolök 2 chilifrukter 1 burk böngroddar 15 champinjoner 20 g strimlad vitkål 3 msk japansk souya 3 msk pressad vitlök 1 nypa salt+1 nypa peppar 1 msk sesamolja 7 dl vatten Koka upp alltihop och servera genast! _MG_7697 Bulgogi eller Pulgogi är en koreansk maträtt gjord på nötkött som först marineras och sedan grillas över glödande träkol. Har man inte träkol så får man göra i teflonpanna på spisen ;) Egentligen var receptet med vitkål men jag drog rätten mer åt södra Asien genom att ha biffnudlar i eftersom jag trodde att det skulle gillas mer av gästerna. Bulgogi 8 pers 1,5 kg nötkött 1 msk pressad vitlök 1.5 msk sesamolja 1 dl koreansk eller japansk soja 0.5 krm svartpeppar 1 röd paprika sesamfrön 2 gula lökar 1/2 rättika 4 pkt biffnudlar/ motsvarande mängd vitkål  Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet och låt marinera i 30 minuter. Tillaga köttet genom att använda bordsgrill eller stek i panna, grilla eller stek på hög värme. Stek med strimlad paprika, sesamfrön, lök, rättika i slutet om du vill. Blanda med de nykokta nudlarna (ej med på bilden). _MG_7700Poljabetor i sojavinägrett
  • 3 polkabetor (à ca 80 g)
  • 1/2 msk japansk soja
  • 1/2 msk risvinäger
  • 1/2 tsk honung

Furikakekrydda

  • 1/2 noriark
  • 1 tsk vita sesamfrön
  • 1 tsk svarta sesamfrön
  • 1/2 tsk flingsalt
  • Skala och skär polkabetorna i så tunna skivor som möjligt med potatisskalare eller osthyvel.
  1. Lägg upp skivorna på ett stort fat.
  2. Blanda soja, risvinäger och honung till en vinägrett.
  3. Ringla vinägretten över betorna. Låt stå och dra minst 15 minuter.
  4. Furikakekrydda: Smula noriarket och blanda med sesamfrön, salt och socker.
  5. Strössla över furikakekryddan.
_MG_7701 Snabb gurkkimchi 4 port
  • 1 stor gurka (à 450 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 liten morot
  • 3 salladslökar
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk fisksås
  • 1/2 msk paprikapulver
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1/2 msk socker
  1. Skiva gurkan tunt. Lägg den på ett fat. Strö över saltet.
  2. Skala och skär moroten i tändstickstunna stavar.
  3. Skär salladslök och chili i tunna skivor. Skala och finriv vitlöken.
  4. Rör ihop vitlök, fisksås, paprikapulver, chiliflakes och socker till en paste i en liten bunke.
  5. Torka av gurkan med hushållspapper.
  6. Blanda gurka, morot, salladslök och chili väl med pasten. Låt dra 15 minuter före servering.
_MG_7702Kimchi Den viktiga kimchin – alltså kål och andra grönsaker som syrats – anses som fantastiskt nyttigt eftersom den är smaksatt av tre dokumenterat nyttiga ingredienser: vitlök, ingefära och chili. För övrigt smaksätts maten med soja, bönpasta, vitlök och sesam. Misströsta inte om ditt första försök att göra egen koreansk kimchi inte blir perfekt. Doftar den och ser bra ut kan du alltid använda den i matlagningen. Den föll mig inte alls i smaken då jag inte gillar salladskål alls och har aldrig gjort men kul att prova och gillar man kål är den nog väldigt god. I koreansk matlagning används kimchin på olika sätt beroende på hur länge den har syrats. När kimchin är precis klar, efter cirka en vecka, är den fräsch och god som tillbehör till alla möjliga rätter. Efter ytterligare två veckor har den tydligare smak och passar till grillad lax, makrill eller stekt fläskkött. Ytterligare några veckor senare har den kraftig smak, och då är det dags att använda kimchin i wok och grytor.
  • 1 1/2 kg salladskål
  • 1 1/2 dl salt
  • 250 g rättika
  • 2 msk finriven färsk ingefära
  • 3 msk pressad vitlök
  • 3 dl finhackad purjolök
  • 5 msk chilipeppar
  • 1 msk socker
  • 1 msk fisksås
  1. Halvera salladskålen på längden.
  2. Lägg kålen med snittytan upp i en stor bunke. Strö salt över och mellan bladen.
  3. Häll på vatten så att det täcker. Lägg på en tallrik eller ett lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
  4. Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Låt rinna av i ett durkslag.
  5. Skala och strimla rättikan mycket fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipeppar, socker och fisksås.
  6. Fördela blandningen ordentligt mellan bladen och runt kålen.
  7. ”Tvinna” de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med tättslutande lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Ställ därefter in den i kylen 5–7 dagar.
_MG_7706 Hotteok 5 port Koreansk gatumat när den är som bäst och enklast eller dessert. Frasig deg runt smält kaneldoftande socker. Den som vill blandar ned hackade valnötter, jordnötter eller några matskedar sesamfrön i sockerblandningen.
  • 1 tsk jäst
  • 1/2 tsk socker
  • 2 msk vatten
  • knappt 3 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 3/4 dl farin- eller råsocker
  • 1/4 tsk kanel
  • olja till stekning
  1. Rör ut jästen och socker i vattnet. Låt stå en kvart. Sikta ned mjölet i en bunke och tillsätt mjölken och jästblandningen. Täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar.
  2. Blanda socker och kanel. Dela degen i fem delar med oljade händer. Platta ut en degbit i handen, lägg på knappt en matsked av fyllningen och nyp ihop degen ordentligt till ett knyte. Upprepa med resten av degbitarna.
  3. Platta ut varje  degknyte till en ca 7 mm tjock pannkaka. Stek i neutral olja tills de får fin färg på båda sidor. När du vänder pannkakan, platta gärna ut den lite extra. Men var försiktig så att den inte spricker
_MG_7738 Lchf hotteok 1 port 1 ägg 1 msk creme fraiche 15 g smör 1/2 krm vanlijpulver 1/4 rsk finberhusk 1 msk kokosnötmjöl 1/4 tsk bakpulver 1/2 tsk bakpulver Vipsa äggen fluffigt och ha i övriga ingredienser. Låt svälla och stek som amerikanska pannkakor på låg-medelvärme. Innan de vänds så häll på rejält med sukrin och kanel!
Recept | | Kommentera

Koreansk Middag

_MG_7710 Det koreanska köket är färggrant, smakrikt och varierat. Och det tillhör troligen världens mest hälsosamma med grönsaker, lite och magert kött. Olika rätter sägs ha olika egenskaper: lugnande, uppiggande eller stärkande. Maten är inte särskilt fet och utgörs till stor del av grönsaker. Jämför den inte med thailändsk eller vietnamesisk mat som ofta är en stor tallrik med nudlar, wokade grönsaker och kött i fet sås eller sky. En koreansk måltid består i regel alltid av mindre sidorätter och en huvudrätt. En av dessa sidorätter är alltid kimchi som är ett måste för koreaner. Sedan serveras även en huvudrätt som antingen består av kött eller fisk. Denna serveras gärna på en bordsgrill (typ raclette) Annars har man inga serveringsskedar utan alla vid bordet använder sina egna ätpinnar som man tar med sig när man är bortbjuden. Endast riset äts med vanliga matskedar. _MG_7724Små koreaner Luftiga, ljusa frallor som man självklart kan göra till vanliga frallor. 25 gram färsk jäst 1 dl mjölk 30 gram mjukt smör 0,5 tsk bakpulver 0,25 tsk salt Ca 3 dl vetemjöl Smula jästen i en bunke, värm mjölken till ca 37 grader och häll över jästen för att lösa den. Tillsätt det mjuka smöret och rör om. Rör ner salt och bakpulver och arbeta till sist in mjölet, gärna med maskin. Låt degen arbetas i ca 10 minuter, du ska få en smidig deg som precis släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa i bunken täckt med plastfolie till dubbel storlek. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8 bitar. Rulla dem till släta bullar och lägg på bakplåtspappersklädd plåt. Låt jäsa under bakduk i 30 minuter. Sätt nu ugnen på 175 grader, jag använde varmluft. Pensla med vatten och nyp två öron på varje sida. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 10 minuter och låt svalna. Måla med pastafärg på en liten pensel._MG_7705Äggrullar 4 port 8 ägg 4 msk mjölk salt, peppar 1 zuccini 1/2 rödlök 1 chili Vispa ihop ingredienserna. Blanda i grovriven zuccini, hackad lök och chili. Häll ut äggblandningen på ett bakplåtspapper och grädda på 200 grader i 6-8 minuter. Rulla ihop med hjälp av bakplåtspappret medan den fortfarande är varm. Låt svalna och skär sedan i 2 cm breda bitar och servera ljumma eller kalla._MG_7691 Lökringar 1 lök fiberhusk 1 ägg Mandelmjöl Salt, vitlökspulver Deodoriserat kokosfett el olja att steka i Skör löken i ringar. Vispa samman ägget i en skål. Mixa mandelmjöl, salt och vitlökspulver i en separat skål. Smält kokosfettet i en stekpanna på medelhög värme. Det ska vara mycket fett. Vänd runt lökringarna i först fiberhusken, sedan ägget och sedan i mandelmjölet. Se till att ringarna täcks ordentligt. Stek lökringarna på bägge sidorna tills de blir gyllengula. Var försiktig så inte mjölet lossnar. Lägg ringarna på hushållspapper och låt rinna av. _MG_7693 Dukningen präglas av att man inte har en egen tallrik som man lägger upp maten på, utan man serverar i gemensamma mindre skålar. Jag hade dock tallrikar då jag antog att det ev. skulle bli vissa protester mot att slabba i samma skålar... Lathund för en koreansk måltid: Varje person har en egen skål med ris, en skål med tunn soppa och ätpinnar. Flera sidorätter och ju fler, desto finare middag. En huvudrätt med fisk eller kött Ett glas och en kanna vatten står alltid framme, man kan även dricka Soju till som är en koreansk alkoholhaltig dryck (finns att beställa på Systemet) _MG_7712Koreanska pannkakor 8 st 8 ägg 1/2 dl majonnäs salt, peppar Valfri fyllning: ex. 1 burk böngroddar, 1 chili, sesamfrön och grovhackade jordnötter som steks Vispa ihop smeten, stek pannkakor, ca 12 cm i diameter. Fyll med den stekta fyllningen och vik dubbla. Sprinkla över en sås som du blandar ihop: saft av 1 citron 1,5 msk sesamolja 1 msk vinäger 1-2 msk soja 2 tsk riven ingefära 1/2 riven chili 1-2 pressade vitlöksklyftor 1/2 tsk salt _MG_7694 Koreansk soppa 8 port 2 gula lökar 1/2 purjolök 2 chilifrukter 1 burk böngroddar 15 champinjoner 20 g strimlad vitkål 3 msk japansk souya 3 msk pressad vitlök 1 nypa salt+1 nypa peppar 1 msk sesamolja 7 dl vatten Koka upp alltihop och servera genast! _MG_7697 Bulgogi eller Pulgogi är en koreansk maträtt gjord på nötkött som först marineras och sedan grillas över glödande träkol. Har man inte träkol så får man göra i teflonpanna på spisen ;) Egentligen var receptet med vitkål men jag drog rätten mer åt södra Asien genom att ha biffnudlar i eftersom jag trodde att det skulle gillas mer av gästerna. Bulgogi 8 pers 1,5 kg nötkött 1 msk pressad vitlök 1.5 msk sesamolja 1 dl koreansk eller japansk soja 0.5 krm svartpeppar 1 röd paprika sesamfrön 2 gula lökar 1/2 rättika 4 pkt biffnudlar/ motsvarande mängd vitkål  Blanda ihop alla ingredienserna till marinaden. Lägg i köttet och låt marinera i 30 minuter. Tillaga köttet genom att använda bordsgrill eller stek i panna, grilla eller stek på hög värme. Stek med strimlad paprika, sesamfrön, lök, rättika i slutet om du vill. Blanda med de nykokta nudlarna (ej med på bilden). _MG_7700Poljabetor i sojavinägrett
  • 3 polkabetor (à ca 80 g)
  • 1/2 msk japansk soja
  • 1/2 msk risvinäger
  • 1/2 tsk honung

Furikakekrydda

  • 1/2 noriark
  • 1 tsk vita sesamfrön
  • 1 tsk svarta sesamfrön
  • 1/2 tsk flingsalt
  • Skala och skär polkabetorna i så tunna skivor som möjligt med potatisskalare eller osthyvel.
  1. Lägg upp skivorna på ett stort fat.
  2. Blanda soja, risvinäger och honung till en vinägrett.
  3. Ringla vinägretten över betorna. Låt stå och dra minst 15 minuter.
  4. Furikakekrydda: Smula noriarket och blanda med sesamfrön, salt och socker.
  5. Strössla över furikakekryddan.
_MG_7701 Snabb gurkkimchi 4 port
  • 1 stor gurka (à 450 g)
  • 1 tsk salt
  • 1 liten morot
  • 3 salladslökar
  • 1 röd chilifrukt (t ex spansk peppar)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 msk fisksås
  • 1/2 msk paprikapulver
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1/2 msk socker
  1. Skiva gurkan tunt. Lägg den på ett fat. Strö över saltet.
  2. Skala och skär moroten i tändstickstunna stavar.
  3. Skär salladslök och chili i tunna skivor. Skala och finriv vitlöken.
  4. Rör ihop vitlök, fisksås, paprikapulver, chiliflakes och socker till en paste i en liten bunke.
  5. Torka av gurkan med hushållspapper.
  6. Blanda gurka, morot, salladslök och chili väl med pasten. Låt dra 15 minuter före servering.
_MG_7702Kimchi Den viktiga kimchin – alltså kål och andra grönsaker som syrats – anses som fantastiskt nyttigt eftersom den är smaksatt av tre dokumenterat nyttiga ingredienser: vitlök, ingefära och chili. För övrigt smaksätts maten med soja, bönpasta, vitlök och sesam. Misströsta inte om ditt första försök att göra egen koreansk kimchi inte blir perfekt. Doftar den och ser bra ut kan du alltid använda den i matlagningen. Den föll mig inte alls i smaken då jag inte gillar salladskål alls och har aldrig gjort men kul att prova och gillar man kål är den nog väldigt god. I koreansk matlagning används kimchin på olika sätt beroende på hur länge den har syrats. När kimchin är precis klar, efter cirka en vecka, är den fräsch och god som tillbehör till alla möjliga rätter. Efter ytterligare två veckor har den tydligare smak och passar till grillad lax, makrill eller stekt fläskkött. Ytterligare några veckor senare har den kraftig smak, och då är det dags att använda kimchin i wok och grytor.
  • 1 1/2 kg salladskål
  • 1 1/2 dl salt
  • 250 g rättika
  • 2 msk finriven färsk ingefära
  • 3 msk pressad vitlök
  • 3 dl finhackad purjolök
  • 5 msk chilipeppar
  • 1 msk socker
  • 1 msk fisksås
  1. Halvera salladskålen på längden.
  2. Lägg kålen med snittytan upp i en stor bunke. Strö salt över och mellan bladen.
  3. Häll på vatten så att det täcker. Lägg på en tallrik eller ett lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur.
  4. Skölj av kålen så att överflödigt salt spolas bort. Låt rinna av i ett durkslag.
  5. Skala och strimla rättikan mycket fint. Blanda ingefära, vitlök, purjolök, rättika, chilipeppar, socker och fisksås.
  6. Fördela blandningen ordentligt mellan bladen och runt kålen.
  7. ”Tvinna” de halva kålhuvudena och lägg dem tätt i en storleksanpassad burk med tättslutande lock. Låt stå 1 dygn i rumstemperatur. Ställ därefter in den i kylen 5–7 dagar.
_MG_7706 Hotteok 5 port Koreansk gatumat när den är som bäst och enklast eller dessert. Frasig deg runt smält kaneldoftande socker. Den som vill blandar ned hackade valnötter, jordnötter eller några matskedar sesamfrön i sockerblandningen.
  • 1 tsk jäst
  • 1/2 tsk socker
  • 2 msk vatten
  • knappt 3 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 3/4 dl farin- eller råsocker
  • 1/4 tsk kanel
  • olja till stekning
  1. Rör ut jästen och socker i vattnet. Låt stå en kvart. Sikta ned mjölet i en bunke och tillsätt mjölken och jästblandningen. Täck med plastfolie och låt jäsa 2 timmar.
  2. Blanda socker och kanel. Dela degen i fem delar med oljade händer. Platta ut en degbit i handen, lägg på knappt en matsked av fyllningen och nyp ihop degen ordentligt till ett knyte. Upprepa med resten av degbitarna.
  3. Platta ut varje  degknyte till en ca 7 mm tjock pannkaka. Stek i neutral olja tills de får fin färg på båda sidor. När du vänder pannkakan, platta gärna ut den lite extra. Men var försiktig så att den inte spricker
_MG_7738 Lchf hotteok 1 port 1 ägg 1 msk creme fraiche 15 g smör 1/2 krm vanlijpulver 1/4 rsk finberhusk 1 msk kokosnötmjöl 1/4 tsk bakpulver 1/2 tsk bakpulver Vipsa äggen fluffigt och ha i övriga ingredienser. Låt svälla och stek som amerikanska pannkakor på låg-medelvärme. Innan de vänds så häll på rejält med sukrin och kanel!
Recept | | Kommentera

On Off

Oj vad man känner att man inte räcker till ibland, hej och hå vad man önskar att man kunde slita sig själv i minst tio bitar ibland så att man kunde slippa bli både stressad, ofokuserad och tappa bort saker. Lärare blir väl senila i förtid, åtminstone känner jag så när jag flera gånger lagt bort papper/ böcker och inte kommit ihåg vart jag lagt dem och blandar ihop namn ibland (kommer från en med riktigt bra namn-minne). Men bakning, träning, liten stund vid symaskinen och rofylld strykning och huset fullt med folk får vem som helst på banan igen :)_MG_7857 _MG_7859
Outfits | | Kommentera
Upp
hittarecept.se