Tänkte göra en ordentlig hopsamling av alla julbordets läckerheter, då blir det lätt att klicka in och hitta alla recept på ett och samma ställe! Nu börjar tyvärr julmaten ta slut hemma hos oss, buhuu! Men man kan ju alltid göra mer ;)
För den som vill äta utan speciellt mycket kolhydrater så är julbordet perfekt! Det är precis sådan mat som kroppen blir glad av; ägg, lax, skinka, grönkål, köttfärs och ost. Eller i alla fall mår bättre av än av annat, inte så att man ska stoppa i sig en hel brieost och massa rött kött kanske även om jag gjort det
Men idag är maten lika fejkad som ett par silikonisar typ. Ofta att man måste stoppa in ströbröd i köttbullarna, socker i skink-senapen och sillen eller massa slaggprodukter i korven. Och så en massa tillsatser och E-ämnen helst också. Jag fattar inte grejen.
Men jag gör ju ändå det mesta själv för att jag tycker det är kul så det spelar
ingen roll, det blir både godare och mycket hälsosammare plus att man vet vad som är i. Man brukar ju säga: läs på innehållsförteckningen och är det något du inte förstår vad det är så ät det inte. Ibland slarvar man ju såklart men det ligger ändå en sanning i det.
Julköttbullar 40 stycken
0,5 kg köttfärs
1 tsk salt
1 ägg
en halv liten gul lök
2 tsk kryddpeppar
1 tsk kanel
1,5 msk mjölk
Hacka eller riv löken fint. Blanda alla ingredienser och rulla till bollar på en plåt. Grädda ca 10 min i 200 grader. Frys ev. in om du vill. Ta sedan upp och stek till dem för att få yta.
Rättikajansson 4 pers
Vill man inte ha potatis så är denna rätten väldigt god och nyttigare alternativ än vanlig Jansson. Jag är inte så förtjust i ansjovis så jag skippade den men det är såklart upp till egna smaken att avgöra.
1 kg rättika
1 gul lök
1 anjovisburk (om man vill)
3 dl vispgrädde
Salt, peppar
Skär rättikan i stavar och koka ca 10 minuter. Häll hälften av den i en smord form. Finhacka löken och lägg i tillsammans med kryddor, ansjovis och lite av spadet. Häll på grädden, salta och peppra lite mer och gratinera 40 minuter i 225 grader.
Sill gör man enkelt sockerfri genom att använda inläggningssill och lägga in själv. Blanda ihop allt och låt stå till sig i 1-2 dagar så att den drar åt sig smaken ordentligt!
Skärgårdssill
1 burk avrunnen inläggningssill
1 dl majonnäs
1,5 dl gräddfil/fraiche
0,5 dl finskuren gräslök
0,5 dl finskuren dill
1 burk röd stenbitsrom (80g)
0,5 msk färskpressad citronsaft
0,5 krm salt
0,5 krm vitpeppar
Vitlökssill
1 burk avrunnen inläggningssill
1 dl Crème Fraiche
½ dl Majonnäs
½ pressad Citron
2 msk finhackad Gräslök
2 msk finhackad Persilja
2 rivna Vitlöksklyftor
Nymald Vitpeppar
Fransk löksill
4 dl vatten
4 dl sötning
1 dl ättiksprit, 12%
1 dl rödvinsvinäger
10 kryddpepparkorn
2 st skivade vitlöksklyftor
Koka upp ingredienserna ovan till lag och låt svalna. Blanda i burk med 2 burkar inläggningssill
2 st skivade, röda lökar.
Brännvinssill
1 dl tomatjuice
2 msk olja
1 msk ättiksprit (12%)
1/2 dl sötning
10 kryddpepparkorn
10 rosépepparkorn
3 msk brännvin
Blanda ihop ovanstående ingredienser och krossa pepparkornen. Rör ut sockret. Varva marinaden med 2 burkar inläggningssill, 1 skivad rödlök, 1 finriven vitlök samt 4 dillkvistar.
Korv
Korv har ett relativt högt kolhydratsinnhåll ofta och har man en fetisch för att prova på nya recept så stoppar man sin egen korv. Kladdigt, javisst men otroligt kul att prova, gott, hälsosamt och när jag räknade på det så var det inte så farligt dyrt alls. Jag köpte fjälster, smaksättning och färs för 150 kronor och fick ut 2 kg korv. Såklart billigare att köpa en falukorv men ska man köpa en likvärdig ersättare, typ i delikatesshörnan så blir det mycket billigare att stoppa själv. Jag har tänkt att köpa på mig fjälster om det finns och stoppa ett gäng så att jag har; grillkorvar till sommaren, korv till blomkålsmos och diverse sådant.
HÄR kan ni göra mitt recept!
Långkål 4 port
Älskar du grönkål precis som jag så måste du göra denna rätten! Perfekt att göra efter jul också av all grönkål som blir över från julbordets dekorationer.
500 g grönkål utan stjälk
1 grönsaksbuljontärning
1 dl grädde
Koka kålen mjuk i vatten och med buljontärningen, ca 10 min. Häll av vattnet och häll i grädden istället. Salta och peppra och låt koka med lock på ca 10 min.
Waldorfsallad
Helt nytt för mig men svärmors variant var en riktig hit! Supergod. Denna var det äpple i och vill man inte ha det så kan man bara skippa det så blir det lchf-vänligt!
1 l rotselleritärningar (ca 0.5 × 0.5 cm), lätt kokta och avsvalnade
1 dl crème fraiche
1 dl majonnäs
1 tsk dijonsenap
1 msk pressad citron
100 g grovt hackade valnötter
Blanda ihop allt i en stor skål och toppa med valnötterna.
Rödbetssallad
Har aldrig gillat denna vackra maträtt, men har å andra sidan inte smakat någon hemmagjord förrän nu och det är min nya favorit! Skulle kunna äta en hel tallrik med bara det! Köpte har jag fortfarande lika svårt för dock men detta receptet blir himmelskt!
5 medelstora rödbetor
1 dl créme fraiche
1 dl majonnäs
1/2 msk Dijonsenap
1/2 msk riven pepparrot
Koka rödbetorna så att dom är mjuka igenom (dela dem gärna i mindre bitar). Låt svalna. Blanda de andra ingredienserna till en kräm. Tärna betorna och blanda i smeten.
Ättiksgurka
Tar cirka en minut att göra och bli riktigt gott!
Skiva gurka runt med osthyvel och lägg i en burk. Häll över en blandning med 2 msk ättika, 0,5 dl vatten, 1 msk sukrin+1 knivsudd stevia samt en näve hackad dill.
Pajälskare som jag är så kunde jag ju inte låta bli att göra en paj till uppesittarkvällen. Med julbords-innehåll såklart. Pajskalet är samma som i min lyckade tacopaj.
Grönkål- och laxpaj med valnötter 1 stor
Pajskal:3 st ägg
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosnötsmjöl
2 msk fibrex
1/2 msk fiberhusk
1/2 dl vattenLåt fiberhusk och vatten svälla. Vispa äggen 3 minuter och rör sedan ner fibrexen som du vispar ner ordentligt. Vispa ner fiberhusken så att den fördelar sig och ha sedan i resten av ingredienserna. Tryck ut i pajform, nagga med gaffel och förgrädda 15 minuter i 180 grader.1 dl grädde200 g grönkål1 liten gul lökvarmrökt lax1-2 dl riven ost3 ägg2 dl mjölkLägg i grönkål i småbitar som du kokat i grädden. Stek sedan med lite lök och lägg i pajskalet tillsammans med lax. Toppa med riven ost. Vispa ihop 3 ägg, 2 dl mjölk och grädden + salt och peppar till äggstanning och häll på hela härligheten. Grädda i 200 grader tills den fått färg, låt stå till sig och "stanna".
VörtbrödEtt gott vörtbröd till skinkan är inte fy skam! 150 g mandel eller mandelmjöl
150 g grovhackade mandlar
1 dl kokosnötsmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk salt
2 tsk bakpulver
1,5 tsk mald nejlika
1,5 tsk mald ingefära
0,5 tsk mald pomerans
250 g kesella eller kvarg
6 ägg
1 msk sukrin2,5 msk julmust lightSätt ugnen på 175 grader. Grovhacka 150 g mandel och rosta i ugnen medan den värms, håll koll så att de inte blir brända. Mixa mandel (eller mandelmjöl) och de rostade mandlarna till mjöl och blanda med övriga torra ingredienser i en bunke. Vispa ihop kesella, ägg, sukrin och must i en separat bunke.Blanda allt och häll upp i en bakplåtspapprad 1,5-litersform (knöla ihop det först så formar det sig lättare. Låt stå och svälla 5-10 minuter. Grädda i 70 minuter i 175 grader. Låt brödet svalna på galler under en bakduk. Skär upp brödet när det har svalnat helt.
Julskinka1 färdigkokt skinka1 ägg
2 msk senap, dijon eller egengjord utan socker (se recept nedan)
pofiber
Skär av fettet. Vispa ihop ägg och senap och bre på ovansidan. Strö över pofiber. Griljera i ugnen ca 15 minuter.

Julsenap
1 påse (0,5 dl) gula senapsfrön
1 påse (0,5 dl) bruna senapsfrön
1 msk ättika
1 msk sukrin
1 tsk salt
Mixa senapsfröna med ättika, sukrin och salt. Tillsätt vatten så att den får önskad konsistens!
Äggost 1 stor form=12 bitar
8 ägg
3 dl vispgrädde
4 dl gräddfil/fraiche
3 l mjölk
Vispa ihop ägg, grädde och gräddfil/fraiche i en stor tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjölken och värm under omrörning tills blandningen skär sig (ystar sig). Detta kan ta en stund men öka inte värmen. Det får inte koka! Ta kastrullen från värmen och lägg på lock. Låt stå 10–15 min.
Ös upp ostmassan med hålslev i en äggostform eller en sil placerad över en bunke. Pressa så det inte blir luftfickor och bubblor. Täck med plast och ställ kallt minst 1 dygn. Servera med vispad grädde och sockerfri sylt!