Kafferep i ladan




Citronrutor 1 långpanna=ca 35 rutor
3 msk strösocker
4 krm salt
250 g kylskåpskallt smör
4 dl strösocker
1 dl vetemjöl
4 tsk vaniljsocker
finrivet skal samt saft av 4 ekologiska citroner
Lägg ett bakplåtspapper i långpannan, lägg på degen och lägg ett bakplåtspapper över. Kavla sedan ut degen jämnt. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter, tills degen börjar få lite färg.
Fyllning:
Häll den lösa smeten i formen och grädda ytterligare cirka 12 minuter tills kakan har stannat, men fortfarande är lite kladdig. Låt svalna och skär sedan kakan i rutor. Pudra eventuellt med lite florsocker, och förvara svalt fram till serveringen.
75 g smör eller margarin
2 1/2 dl mjölk
25 g jäst för söta degar
1 krm salt
3/4 dl socker
1 tsk mald kardemumma
ca 7 dl vetemjöl
Fyllning
50 g smör eller margarin
1/2 dl farinsocker
1 msk kanel
1 ägg till pensling
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 °C (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet.
Blanda i saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
Blanda samman ingredienserna till fyllningen.
Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Kavla ut den till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Skär plattan i 3 bitar. Rulla samman varje bit till en rulle som skärs i bitar. Lägg i små pappersformar. Låt jäsa under duk i 20 minuter.
Sätt ugnen på 250 °C. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i cirka 8 minuter. Låt svalna på galler under duk