Semlor!

- 1 msk kardemummakärnor
- 3dl mjölk
- 50 färsk jäst
- 1 1/2 dl strösocker
- 1/2 tsk salt
- 150 g mjukt smör
- 1 ekologiskt ägg
- 11-12 dl vetemjöl special
Stör kardemummakärnorna fint i en mortel och värm med mjölken tills den är fingerljummen, 37 grader. Lös jästen i mjölken tillsammans med socker, salt, smör och ägg. Tillsätt lite mjöl i taget och arbeta till en smidig deg. Jäs degen i en bunke under bakduk till dubbel storlek i 45-60 minuter.
Stjälp upp degen på ett mjölat bord och baka ut till önskade bullar. Jäs ca 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader, pensla bullarna med ett ägg och grädda sedan i mitten av ugnen 6-7 minuter. Låt svalna, gröp ur och rör ihop det med mandelmassan och en skvätt mjölk. Fyll sedan semlorna med mandelmassa, spritsa grädde och lägg på lock. Pudra med florsocker.
Mandelmassa
1,5 dl mandelmjöl (finhackad mandel)
3 msk grädde eller mjölk
0,5 msk sukrin+ eller motsvarande
Ca 3 droppar bittermandelessens
Blanda samman ingredienserna. Skär ut locket, klicka i mandelmassa i gropen, spritsa över grädde, lägg på locket och pudra din skapelse med sukrin melis.
