Ett rustikt bröd

500 g vetemjöl special
5 g jäst
1 tsk salt
3,8 dl ljummet vatten
Lös upp jästen i lite vatten och häll sedan på resten av vattnet.
Blanda ner mjöl och salt och arbeta degen några minuter. Degen ska vara ganska lös.
Täck med plastfolié och låt jäsa i rumstemperatur i 18-24 timmar.
-----------
När degen jäst klart ska den vara alldeles bubblig.
Vänd ner degen på mjölat bakbord. Vik kanterna på degen omlott ett par gånger och forma ett bröd eller gör en fläta och tryck ihop på längden.
Mjöla en ren handuk rikligt med mjöl, vetekli, sesamfrö eller vallmofrö. Lägg degen med skarvarna neråt på handduken och vik ihop den över degen. Låt jäsa ytterligare 2 timmar.
Förbered lergrytan innan jäsningstiden är slut genom att blötlägga den i 15 minuter. Sätter sedan in den i nedersta falsen i kall ugn sätt den på 225º. När ugnen blivit varm, tar man ut grytan och vänder fort ner degen, så att skarvarna kommer uppåt.
Grädda brödet i 30 minuter med locket på, ta sedan bort locket och grädda ytterligare 20-30 minuter, eller till den fått fin färg.
Ser jättegott ut, måste testa göra detta bröd .